Hur hormonella preventivmedel skyddar mot cancer

Innehåll

Många kvinnor fruktar biverkningarna av hormonell preventivmedel, och den största rädslan blir bättre. Kvinnans dag fick reda på vilken metod som är effektivare, säkrare och ännu hälsosammare för att skydda dig själv.

Enligt en studie som genomfördes i år anser mer än 80% av ryska kvinnor i åldrarna 18-44 att barriärmetoden för preventivmedel (kondom) är den mest effektiva och säkra preventivmetoden. Och det är ingen slump: 20% av paren använder det som en metod för permanent preventivmedel.

Resten av metoderna har en lägre grad av kontinuerlig användning. På andra plats finns hormonella läkemedel (piller, ring, gips). Vidare – avbrutet samlag, kalendermetoden (beräkning av datumet för ägglossning) och nödpreventivpiller. generisk cialis

Samtidigt, enligt rekommendationen från Världshälsoorganisationen, tillhör avbrutet samlag och kalendermetoden inte moderna effektiva metoder. De misslyckas ofta och misslyckas. Däremot till exempel från hormonella piller, där den initiala effektiviteten närmar sig 100%. Men förutsatt att de tas korrekt: varje dag samtidigt. Men även här inträffar misstag, misslyckanden uppstår.

Biverkningar: myter och sanning

Varför? Som regel gör kvinnan själv misstag. Till exempel förlänger det avståndet mellan blåsor. Om vi ​​pratar om blåsor 21 + 7, kan en kvinna börja ta den andra blåsan inte efter 7, men efter 9 dagar. Och detta är redan ett misslyckande. Höjdpunkten för hennes egna hormoner vid den här tiden är tillräckligt hög för att kunna framkalla ägglossning även när hon tar hormonella läkemedel. Generellt sett är det mer sannolikt att förlängning av pausen leder till oönskade graviditeter än till exempel att man saknar ett piller..

Studien från Gedeon Richter Women’s Health Index fann också att 43% av de tillfrågade var rädda för biverkningarna av hormonell preventivmedel. Och den starkaste rädslan (68%) är rädslan för att bli bättre..

Övervikt. I själva verket är ätstörningar i första hand orsakerna till övervikt. Dessutom finns det i orala preventivmedel komponenter som i sig själva leder till normalisering av kroppsvikt, avlägsnar överflödig vätska. Om en kvinna bryter mot östrogen-progesteronsystemet och saknar sitt progesteron, behålls överflödig vätska i kroppen. Tänk på dig själv inför kritiska dagar. Det finns alltid manifestationer associerade med vätskeretention (lätt svullnad, svullnad i bröstkörtlarna, etc.). Detta är normala fenomen när ditt eget progesteron är lite ”undermåttigt”. Och överflödig vätska ackumuleras, vilket påverkar skalorna. Så, vissa komponenter i hormonella preventivmedel tar bort detta överskott av vätska och hjälper till att normalisera processen. Och till och med gå ner i vikt. Fram till den punkten att fettceller, när de utsätts för vissa element, stoppar mognaden.

Utseende. Ja, hormonella läkemedel hjälper till att förbättra utseendet, och vissa har en uttalad androgen effekt. Dessutom förbättras hudfuktigheten mot bakgrund av hormonell preventivmedel. Och fuktförlust är den första faktorn i hudens åldrande.

Cancerförebyggande. Ja, dessa läkemedel förhindrar utvecklingen av äggstockscancer och livmodercancer. Det finns ingen regelbunden ägglossning, ingen permanent skada på äggstocken, ingen skada som leder till cancertumörer. Och livmodercancer är en absolut östrogenberoende sjukdom. Om östrogen alltid är på en viss nivå, vilket är vad ett hormonellt läkemedel ger, finns det inget skadligt faktum på endometrium.

Ungdomars förlängning. Studier har genomförts som har visat att kvinnor som tar p-piller under lång tid lever i genomsnitt 10 år längre. Detta är inte förvånande: normalisering av hormonnivåer + förebyggande av många sjukdomar + terapeutisk effekt på huden och hela kvinnokroppen.

Kritiska dagar – fyra gånger om året? Det är verkligt

Av de senaste trenderna i utvecklingen av hormonell preventivmedel sticker ”kontinuerligt intag” ut, det vill säga att ta piller utan avbrott i flera månader. Låt oss till exempel gå tillbaka till samma blåsor 21 + 7. Efter att ha druckit den 21: a tabletten tar du inte en 7-dagars paus, men den 22: e dagen dricker du den första tabletten från den andra blåsan. Och så 3-4 eller till och med 6-8 månader. Det är bättre att byta till denna behandling om kvinnan redan har tagit orala preventivmedel enligt 21 + 7-schemat. När hon redan vet hur man hanterar piller (tar varje dag samtidigt – det här är viktigt!) Och hittade ”hennes” läkemedel.

Förresten, när du väljer piller vid en läkarmöte behöver du inte ta några tester. Det är dock nödvändigt att mäta blodtrycket och förtydliga frågorna om anamnesen: om du röker och om dina släktingar på moderlinjen har haft fall av tidiga hjärtattacker och tidiga stroke. Det vill säga att identifiera ärftliga faktorer för predisposition för trombos.

Den genomsnittliga anpassningsperioden för hormonella preventivmedel är 3 månader. Om några av de fenomen som stör kvinnan fortsätter efter denna period måste du tänka på att ändra läkemedlet eller ändra preventivmetoden. Det viktigaste är korrekt konsultation av en obstetriker-gynekolog.

P. S. Och män kan? Det finns också utvecklingen av manliga hormonella preventivmedel. Men det här är sannolikt en återvändsgränd. Spermatogenes hos en man tar ungefär 2 månader. Och för att få effekten måste du vänta länge. Dessutom är denna process svår för en man att kontrollera. Och det finns en stor risk, även när de utsätts för ett hormonellt läkemedel, för att få sämre spermier ur genetikens synvinkel. Men samtidigt är det tillräckligt rörligt för att tränga in i ägget och befrukta det. I det här fallet kommer vi redan att hantera fostrets utvecklingsdefekter. Utvecklingen inom detta område har pågått i många år, men hittills har inte ett enda effektivt hormonellt preparat för män erhållits..

about author

RichardHeinkes

[email protected]

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.