Broken Heart: Body’s Reaction to a Breakup

Innehåll

Att skilja sig efter en lång eller kort romantik påverkar inte bara vår psyke utan också vår kropp. Forskare från olika länder genomförde ett antal studier och kom fram till att vår kropp reagerar på kärleksmisslyckanden med 7 olika reaktioner..

Det gör ont och går sönder

Forskare vid Columbia University har funnit att människor som nyligen har separerats från sin betydande andra och saknar dem upplever tillbakadragande som de som upplevs av narkomaner. Deltagarna i studien, kopplade till hjärnsensorer, ombads att titta på fotografier av sina exer. Och varje gång människor tittade på porträttet av sitt ex, registrerade enheterna en kraftig aktivitet i de delar av hjärnan som var ansvariga för smärta! Det vill säga, psykisk ångest förvandlades verkligen till fysisk. Men det finns frälsning. Missade du ditt ex, har du huvudvärk? Ta ett piller och allt går bort.

Adrenalin går ur skalan

Spänningar i hela kroppen, ångest, ökad aktivitet och sedan en skarp känsla av allmän svaghet och skakningar i händerna – bekanta känslor? Detta är ett slagsmålssyndrom som uppstår på grund av överflödig frisättning av adrenalin och noradrenalin. I tider av fara hjälper dessa hormoner oss att samlas och agera, varnar alla muskler. Och sedan lämnar krafterna kroppen, och vi känner oss utmattade. Som det visade sig tänds ”fight or flight” -syndromet inte bara i farliga situationer utan också när vi upplever psykisk ångest efter att ha brutit upp.

Magen växer

Dessutom har forskare registrerat att i blodet hos människor som upplever en uppbrytning stiger nivån på hormonet kortisol kraftigt, vilket främjar utflödet av blod från mag-tarmkanalen. Vad är hotet? Halsbränna, utveckling av gastrit och andra gastroenterologiska sjukdomar. Och det endokrina systemets funktionsstörning påverkar figuren – de olyckliga ensamma har mer fettavlagringar.

Huden ”blommar”

Ack, det handlar inte om en hälsosam hudfärg. Forskning utförd av forskare vid Wake Forest 2007 visade att stress kan utlösa akne. Enligt statistik är hudproblem 23% vanligare hos människor som upplever besvikelser i romantiska relationer. Så om du märker ”oinbjudna gäster” i ditt ansikte, skynda dig inte att springa efter en akne-kräm. Du kanske bara behöver läka från gamla känslor.

Håret klättrar

För mycket hår kvar på kammen? Avitaminosis har inget att göra med det. Forskning från Mayo Сlinic Medical Center visar att en av anledningarna till tunnare hår kan vara återigen stressen som uppstår vid avsked. Oavsett hur mycket du äter vitaminer blir chocken därför inte tjockare förrän du möter sann kärlek..

Trycket hoppar

En annan konsekvens av misslyckande på den personliga fronten är högt blodtryck. American Heart Association försäkrar dock att du inte borde oroa dig för mycket för detta. Ja, stress orsakar en tillfällig ökning av blodtrycket, men det förvandlar inte en person till kronisk högt blodtryck. Det är sant att det finns en nyans här: om du lider av högt blodtryck och upplever en allvarlig bristning, kan tryckstegringar leda till huvudvärk och näsblod..

Hjärtat är trasigt

Alla samma American Heart Association hävdar att ”brustet hjärta” syndrom inte är en myt. Hos människor som upplever separering störs hjärtmuskulaturen och kardiomyopati uppträder. Men den goda nyheten är att detta tillstånd är ganska sällsynt och kan behandlas framgångsrikt. Och flyga nu i salvan – kvinnor lider av kardiomyopati i 80% av fallen.

about author

RichardHeinkes

[email protected]

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.